Hoe kwam de Dulle Griet terug naar Antwerpen?

Hoe kwam de Dulle Griet terug naar Antwerpen

Museumdirecteur Carl Depauw vertelt
Een ongelofelijke ontdekking. Dat was de aankoop van Dulle Griet door Fritz Mayer van den Bergh. In de documentaire “Hoe kwam de Dulle Griet terug naar Antwerpen” vertelt Carl Depauw het verhaal van de jonge Antwerpse verzamelaar Fritz en zijn moeder Henriëtte, de sleutelfiguren van het Museum Mayer van den Bergh.
Hoe goed kent u het museum?
Fritz Mayer van den Bergh
Nu de coronacrisis het sociaal leven grotendeels stil legt, geraken veel mensen niet meer waar ze graag vertoeven, zoals op een quiz bijvoorbeeld. Daarom brengen we de quiz naar 'uw kot'. We hebben 10 vragen voor u. Tip: de antwoorden zijn allemaal terug te vinden op de museumwebsite.
Om te luisteren
Het leven van Pieter Bruegel de Oude verteld door Leen Huet
Radiozender Klara en Bruegelexperte Leen Huet gaan op zoek naar sporen van Pieter Bruegel de Oude.
(Her)beluister hier alle gesprekken
Tien bekende gasten waaronder Jan Leyers, Wim Helsen, Pascale Platel en Leen Huet gingen in 2019 en 2020 in gesprek met Jeroen Olyslaegers over Dulle Griet. (Her)beluister hier alle gesprekken.
Audiotour
Breng een virtueel bezoek aan de tentoonstelling 'Madonna ontmoet Dulle Griet' via de gelijknamige audiotour. Online of op uw smartphone met de gratis Antwerp Museum App.
Om te kijken
Documentaire
Een ongelofelijke ontdekking. Dat was de aankoop van Dulle Griet door Fritz Mayer van den Bergh. Directeur Carl Depauw neemt u een kwartier lang mee in de wereld van de verwoede verzamelaar Fritz en zijn moeder Henriëtte.
Herbekijk de aflevering
Het Nederlandse trio Maarten, zijn broer Vincent en zijn zus Sis, beter bekend als de Van Rossems, bezochten Antwerpen en gingen langs in Museum Mayer van den Bergh, Museum Plantin-Moretus en het Rubenshuis.
Uitgelicht
Raadpleeg hier de volledige collectie van Museum Mayer van den Bergh. Ook kunstvoorwerpen die niet in het museum te zien zijn, kan u hier bekijken.
Om te doen (voor jong en oud)

Thuis met het hele gezin? Zin om samen iets leuks te doen? Wij helpen je graag op weg.

Ga samen met je kind(eren) aan de slag en maak een heerlijke kersen-rozentaart volgens 17de-eeuws recept.
Trek samen gekke bekken en ga aan de slag met je keukenafval!
Niets is zo leuk als kleuren. Download je favoriete kunstwerk en kleur het in.
Om te lezen
Online dossier
Rendez-vous met een visionaire vrouw
Op 27 maart 2020 is het 100 jaar geleden dat Henriëtte van den Bergh sterft, de moeder van Fritz. Naast moeder was Henriëtte een gedreven vrouw met een passie voor kunst en muziek. Haar empathie voor minderbedeelden vertaalde zich in goede werken. Ontmoet hier Henriëtte in woord en beeld.
Christoffel, Antonius, Hiëronymus
Uitgelicht
Leven als een kluizenaar. Dat doen we met z’n allen al geruime tijd. Nieuw is het niet, want in de kunst zijn er heel wat werken van kluizenaars. Fritz was gefascineerd door dit soort schilderijen. Hij kocht er heel wat. Ze boden hem een soort rustpunt in zijn drukke moderne wereld.
Interview
Een museum tjokvol 16de-eeuwse kunst en een romancier met een fascinatie voor datzelfde tijdsgewricht. Dat vraagt om een boeiend gesprek. Bewonderaar en auteur Jeroen Olyslaegers doet een boekje open over Bruegel, ‘Dulle Griet’ en het Museum Mayer van den Bergh, waar Bruegels' meesterwerk hangt.
Uitgelicht
Het museum draagt de naam van Fritz Mayer van den Bergh: een bemiddeld man, kunstkenner, topverzamelaar… Wie was hij? Wat was de rol van zijn moeder? Wat verzamelde hij? En wat had hij met Pieter Bruegel?
In quarantaine?
Bezoek eens een museum online
Ook buiten Museum Mayer van den Bergh valt er online heel wat te beleven. Radiozender Klara maakte een uitgebreid overzicht. Een absolute schatkamer is de Google Arts & Culture website, waar u ogen te kort komt om alles te bekijken. In het artikel vindt u ook een lijstje van binnen- en buitenlandse musea die u online kunt bezoeken.