Jacob Ochtervelt, De Kersverkoopster, 1600-1699.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacob Ochtervelt, De Kersverkoopster, 1600-1699.

Zie jij de kersenverkoopster? De kersen worden afgewogen met een handweegschaal. Kan jij ook de juiste hoeveelheid kersen wegen om een kersentaart te maken naar het recept uit de 17de eeuw? 

Benodigdheden

  • Voor de bodem: 250 gr bloem, 2 eetlepels suiker, 100 gr koude boter, een mespunt zout, 1 eierdooier, 3 eetlepels koud water.
  • Voor de vulling: 300 gr ricotta, 2 eieren, 150 gr suiker, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel zwarte peper, 2 eetlepels rozenwater, 300 gr kersen (mag natuurlijk ook uit de diepvries).

Bereiding

Bodem

Hak de boter in kleine stukjes. Doe bloem, suiker, boter en zout in een kom en kneed tot een kruimelig deeg. Klop de eidooier los met het water en voeg het toe. Kneed er nu een bal deeg van. Rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven plank. Vet een taartvorm in met olie en bekleed deze met het deeg. Prik een paar gaatjes in de bodem. Zet hem in de koeling terwijl je de vulling maakt.

Vulling

Ontpit de kersen eventueel. Doe de ricotta in een schaal en roer deze goed los tot een glad mengsel. Voeg de eieren toe en roer deze er goed doorheen. Voeg suiker, kaneel, zwarte peper en rozenwater toe en roer ook dit er goed doorheen. Schep tenslotte de kersen erdoor. Doe de vulling op de deegbodem en bak de taart 40-45 minuten in de oven op 180 graden gaar. Laat de taart afkoelen.

Smakelijk!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief