Banner Slideshow

  • Wat is er te zien?

    Het Museum Mayer van den Bergh dompelt u onder in een heel bijzondere, intieme, huiselijke sfeer. U maakt er kennis met een wonderlijke collectie en met de man die ze in zijn eentje verzamelde. En met de wereldberoemde Dulle Griet van Pieter Bruegel.

Het Museum Mayer van den Bergh is open. Koop online je ticket voor een bezoek in een vast tijdsblok. Kijk op onze pagina met Praktische info.

Nu te zien
Presentatie
dinsdag 09 maart 2021 tot zondag 09 januari 2022 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Een auditief-visuele presentatie over Henriëtte Mayer van den Bergh. Na de plotse dood van haar zoon Fritz realiseert Henriëtte zijn onvervulde wens: een museum om zijn adembenemende collectie tentoon te stellen. Samen met actrice Reinhilde Decleir bent u exclusief te gast bij deze grande dame.
Tentoonstelling
zaterdag 05 oktober 2019 tot zondag 09 januari 2022 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Treed binnen in de wereld van collectioneurs Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn en ontdek hun niet aflatende speurzin naar schoonheid.
Portret van een jonge vrouw
Uitgelicht
Wijziging in expo Madonna ontmoet Dulle Griet
Vanaf 17 september verlaat kroonprins Frans de tentoonstelling Madonna ontmoet Dulle Griet. Het wordt vervangen door een paneeltje van één van de weinige schilderessen uit de 16de eeuw die we vandaag nog kennen: de Antwerpse Catharina van Hemessen (1527/28 – na 1567).
Studiedag verzamelen, herwaarderen en schenken.
Studiedag
Het belang van private kunstcollecties in België en Nederland, 19de eeuw tot vandaag.
Museum Mayer van den Bergh, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en het Rubenianum organiseren een studiedag rond verzamelen, herwaarderen en schenken. Aanleiding is de tentoonstelling ‘Madonna ontmoet Dulle Griet’, een expo over collectioneurs Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn, en de publicatie van een nieuw boek dat gewijd is aan 200 jaar kunstschenkingen aan het KMSKA.
Nieuwe publicatie
Ulrike Müller en haar boek
Thuis in een museum
Het boek ‘Thuis in een museum’ duikt in de boeiende geschiedenis van ons museum en haar grondleggers Henriëtte en Fritz Mayer van den Bergh. Auteur Ulrike Müller schetst de persoonlijkheden achter de verzameling, hun familiale achtergrond en internationaal netwerk, hun passies en hun modus operandi. Met heel wat citaten en onuitgegeven 19de-eeuws fotomateriaal is dit een prachtig tijdsdocument van de Antwerpse belle époque. Het boek is verschenen bij Hannibal Books en te koop in onze shop.
Over Fritz en zijn collectie
Uitgelicht
Het museum draagt de naam van Fritz Mayer van den Bergh: een bemiddeld man, kunstkenner, topverzamelaar… Wie was hij? Wat was de rol van zijn moeder? Wat verzamelde hij? En wat had hij met Pieter Bruegel?
Uitgelicht
We selecteerden voor u wat u zeker niet mag missen. Deze meesterwerken zullen u verbazen, ontroeren, verwonderen…
Uitgelicht
Kind in het museum
Zoektocht
Zoekboekje voor kinderen van 6 tot 10 jaar
Miniatuurtreintjes, stenen, poppen, kroonkurken… Je kan alles verzamelen. En met een grote verzameling maak je indruk! Dat wist Fritz ook. In Antwerpen staat al meer dan 100 jaar een huis: het is letterlijk volgepropt met Fritz zijn verzameling van 5000 kunstvoorwerpen. En zijn mama heeft het speciaal daarvoor gebouwd. Dat is toch de max?
School op bezoek bij Mayer van den Bergh
Kinderen en jongeren uit het kleuter-, lager en middelbaar onderwijs maken kennis met wonderlijke kunst.
rsz_alessandro_allori_1535-1607_Detail_portret_van_francesco_i_demedici_na_restauratie_voorjaar_2021_ca_1560_museum_mayer_van_den_bergh_foto_michel_wuyts (1).jpg
Nu te zien in The Metropolitan Museum of Art in New York: ons portret van Francesco I de’Medici. Het prijkt op de prestigieuze tentoonstelling ‘The Medici. Portraits & Politics, 1512-1570’. Dankzij het jarenlange onderzoek dat Fritz voerde, kennen we de identiteit van de geportretteerde. Het topstuk kreeg speciaal voor deze tentoonstelling een grondige restauratie.
Het museum is online altijd open. Speel de museumquiz, kijk naar de Canvas docu 'Hoe kwam de Dulle Griet terug naar Antwerpen?', kom alles te weten over Bruegel met de gelijknamige podcast, volg de audiotour 'Madonna ontmoet Dulle Griet', kijk naar het bezoek van de Van Rossems aan het museum en de stad, (her)beleef 'Een avond met Dulle Griet' of lees een interview met Bruegelfan Jeroen Olyslaegers.
Jeroen Olyslaegers en het museum
Podcast
Op stap met Jeroen Olyslaegers door het 16de-eeuwse Antwerpen
Radiozender Klara en auteur Jeroen Olyslaegers gaan op stap in het 16de-eeuwse Antwerpen. Hun tocht start bij de Dulle Griet van Bruegel.
Interview
Een museum tjokvol 16de-eeuwse kunst en een romancier met een fascinatie voor datzelfde tijdsgewricht. Dat vraagt om een boeiend gesprek. Bewonderaar en auteur Jeroen Olyslaegers doet een boekje open over Bruegel, ‘Dulle Griet’ en het Museum Mayer van den Bergh, waar Bruegels' meesterwerk hangt.
Uitgelicht
(Her)beluister hier alle gesprekken
Tien bekende gasten waaronder Jan Leyers, Wim Helsen, Pascale Platel en Leen Huet gingen in 2019 en 2020 in gesprek met Jeroen Olyslaegers over Dulle Griet. (Her)beluister hier alle gesprekken.
Achter de schermen

Benieuwd hoe het eraan toegaat in een museum? Hier leest u het verhaal van de mensen die schitteren achter de schermen. Vrijwilligers, stagiaires, fotografen en catalografen.

Fotoboek
Achter de schermen
Het museum heeft een bijzonder rijk archief. Meer dan 2.500 documenten bevatten een schat aan informatie over Fritz en Henriëtte Mayer van den Bergh, de collectie, het museum en het voormalige woonhuis naast het huidige museum. Deze bronnen worden stuk voor stuk geïnventariseerd, gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Hoe dat precies gebeurt, leest u in dit webartikel.
Achter de schermen
Jannah De Maere leerde Museum Mayer van den Bergh kennen dankzij haar opleiding Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent. “Het was liefde op het eerste gezicht. De collectie, de sfeer, het verhaal, prachtig! Na mijn eerste bezoek was het voor mij klaar en duidelijk dat ik mijn stage hier wilde doen."
Achter de schermen
Frans Vosters ging, na een loopbaan van 28 jaar, opnieuw als vrijwilliger aan de slag in Museum Mayer van den Bergh. “Ik heb hier altijd graag gewerkt en ben zo vertrouwd met het museum dat ik moeilijk in een andere instelling dan Mayer vrijwilliger zou kunnen zijn. Ik ben nogal honkvast.”
Achter de schermen
Na haar bachelor Kunstwetenschappen wilde Elena Nies niet meteen aan haar master beginnen. Van september 2016 tot september 2017 ging ze een volledig jaar als vrijwilliger aan de slag in het museum. “Er leek mij geen betere manier om de collectie te leren kennen dan als vrijwilliger mee te draaien.”
 

 

Logo partners

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief