Banner Slideshow

  • Wat is er te zien?

    Het Museum Mayer van den Bergh dompelt u onder in een heel bijzondere, intieme, huiselijke sfeer. U maakt er kennis met een wonderlijke collectie en met de man die ze in zijn eentje verzamelde. En met de wereldberoemde Dulle Griet van Pieter Bruegel.

Een bezoek aan het Museum Mayer van den Bergh is weer mogelijk.

Ontdek de adembenemende collectie van Fritz Mayer van den Bergh en zijn kennersoog voor schoonheid. Omdat we het welzijn van onze bezoekers en medewerkers centraal stellen, zorgen we voor een veilige omgeving. We werken met tijdsblokken en laten maximum 14 bezoekers per tijdsblok toe. Koop daarom uw ticket vooraf online. Het dragen van een mondmasker is verplicht. We hopen u snel te mogen verwelkomen!

Lees hier onze maatregelen

Plan uw bezoek
Een bezoek aan het Museum Mayer van den Bergh is weer mogelijk. Ontdek de adembenemende collectie van Fritz Mayer van den Bergh en zijn kennersoog voor schoonheid. Omdat we het welzijn van ons publiek en onze medewerkers centraal stellen, zorgen wij voor een veilige omgeving voor uw bezoek en vragen we ook om enkele maatregelen in acht te nemen. We hopen u snel te mogen verwelkomen!
Vanaf 1 september 2021 wijzigt de toegangsprijs voor het Museum Mayer van den Bergh. De toegangsprijs wordt gelijkgesteld met die van binnen- en buitenlandse musea. Het kortingsbeleid wordt transparanter.
Madonna ontmoet Dulle Griet
Verzamelaars in topstukken gevat
Verkommerd, onopvallend, bizar of ronduit lelijk. Zo zagen de tijdgenoten van Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn de Dulle Griet van Bruegel en de Madonna van Fouquet. Gelukkig keken deze twee collectioneurs net iets anders. Dwars tegen de modes van de tijd in gingen ze op zoek naar dat ene meesterwerk. Het werden er velen. U ontdekt ze in deze tentoonstelling.
 
Documentaire
Een ongelofelijke ontdekking. Dat was de aankoop van Dulle Griet door Fritz Mayer van den Bergh. Directeur Carl Depauw neemt u een kwartier lang mee in de wereld van de verwoede verzamelaar Fritz en zijn moeder Henriëtte.
Van Eyck
Uitgelicht
Het paneeltje Madonna bij de fontein van Jan van Eyck is toegevoegd aan onze tentoonstelling 'Madonna ontmoet Dulle Griet'. Het werkje is, naast de Madonna van Fouquet, een topstuk dat via verzamelaar Florent van Ertborn in de collectie van Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen terecht kwam.
 
In de kijker
Fritz Mayer van den Bergh
Cursus
Van curiositeitenkabinetten tot kunstveilingen
dinsdag 27 oktober 2020 van 10:00 tot 12:00
Individuele bezoekers
Al eeuwenlang zijn verzamelaars op zoek naar bijzondere objecten. Tijdens de cursus ‘Kunstverzamelaars’ leggen vier specialisten u uit hoe en waarom kunstliefhebbers hun collecties aanleggen.
Gratis bezoek
woensdag 28 oktober 2020 van 10:00 tot 17:00
Gezinnen, Individuele bezoekers
Bezoek het Museum Mayer van den Bergh gratis, elke laatste woensdag van de maand.
Het museum is online altijd open. Duik in onze collectie, kom alles te weten over Bruegel met de gelijknamige podcast, volg de audiotour 'Madonna ontmoet Dulle Griet', kijk naar het bezoek van de Van Rossems aan het museum en de stad, (her)beleef 'Een avond met Dulle Griet' of lees een interview met Bruegelfan Jeroen Olyslaegers.
 
Over Fritz en zijn collectie
Uitgelicht
Het museum draagt de naam van Fritz Mayer van den Bergh: een bemiddeld man, kunstkenner, topverzamelaar… Wie was hij? Wat was de rol van zijn moeder? Wat verzamelde hij? En wat had hij met Pieter Bruegel?
We selecteerden voor u wat u zeker niet mag missen. Deze meesterwerken zullen u verbazen, ontroeren, verwonderen…
 
Foto: Ans Brys
In het museum Mayer van den Bergh staat u oog in oog met het werk van de grote Pieter Bruegel. Op zijn wonderlijke schilderij Dulle Griet raakt u niet uitgekeken.
Podcast
Het leven van Pieter Bruegel de Oude verteld door Leen Huet
Radiozender Klara en Bruegelexperte Leen Huet gaan op zoek naar sporen van Pieter Bruegel de Oude.
Achter de schermen

Benieuwd hoe het eraan toegaat in een museum? Hier leest u het verhaal van de mensen die schitteren achter de schermen. Vrijwilligers, stagiaires, fotografen en catalografen.

Achter de schermen
Jannah De Maere leerde Museum Mayer van den Bergh kennen dankzij haar opleiding Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent. “Het was liefde op het eerste gezicht. De collectie, de sfeer, het verhaal, prachtig! Na mijn eerste bezoek was het voor mij klaar en duidelijk dat ik mijn stage hier wilde doen."
Achter de schermen
Frans Vosters ging, na een loopbaan van 28 jaar, opnieuw als vrijwilliger aan de slag in Museum Mayer van den Bergh. “Ik heb hier altijd graag gewerkt en ben zo vertrouwd met het museum dat ik moeilijk in een andere instelling dan Mayer vrijwilliger zou kunnen zijn. Ik ben nogal honkvast.”
Achter de schermen
Na haar bachelor Kunstwetenschappen wilde Elena Nies niet meteen aan haar master beginnen. Van september 2016 tot september 2017 ging ze een volledig jaar als vrijwilliger aan de slag in het museum. “Er leek mij geen betere manier om de collectie te leren kennen dan als vrijwilliger mee te draaien.”
 

 

Logo partners

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief