Overslaan en naar de inhoud gaan

Podcast. De Wereld van Wildevrouw

Op stap met Jeroen Olyslaegers door het 16de-eeuwse Antwerpen

In deze 5-delige serie van radiozender Klara schetst auteur Jeroen Olyslaegers het decor van zijn roman ‘Wildevrouw': het 16de-eeuwse Antwerpen. Voor de auteur is het allemaal begonnen met zijn obsessie voor de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude.

Het schilderij is voor hem het portaal naar een andere wereld, meer bepaald naar het Antwerpen van de 16de eeuw dat hij in zijn roman Wildevrouw zo kleurrijk tot leven wekt.

De Dulle Griet is een visionair schilderij. ‘Beer’, het hoofdpersonage uit Wildevrouw formuleert het als volgt :

Het was alsof Bruegel de waanzin daar op zijn staart had getrapt en met zijn penselen toonde wat er toen in aantocht was: een stad die zichzelf zo naar de rand van de hel had gesleept, dat een dol wijf, verblind door een sluier voor haar ogen, en verloren in de zeven zonden, radeloos uit Antwerpen wegvluchtte om nooit meer terug te keren."

Het is een tijd waarin de stad haar ‘Gouden Eeuw’ beleeft. In korte tijd is ze uitgegroeid tot één van de belangrijkste handelsmetropolen van Europa. Maar er heerst tegelijk een grote onrust. De streng katholieke vorst Filips II die over de ‘Spaanse Nederlanden’ de plak zwaait, tracht met de inquisitie een vuist te maken tegen deze ‘stad van gekken’ waar de gereformeerden alsmaar meer voet aan de grond krijgen. De hoog oplopende spanningen zullen uiteindelijk leiden tot de beeldenstorm.

Samen met ‘Beer’, het hoofdpersonage uit zijn roman, tracht Jeroen deze gedoemde stad te doorgronden en tracht hij in het hoofd te kijken van de sleutelfiguren uit zijn roman : zoals de kunstenaars Pieter Bruegel en Joris Hoefnagel, stadhouder Willem van Oranje, kardinaal Granvelle, cartograaf Abraham Ortelius, drukker Willem Silvius, en astroloog John Dee, de Merlijn van zijn tijd!

Beluister hier de podcast

De stem van Beer wordt vertolkt door acteur Stefaan Degand.

Productie: Rolly Smeets en Annick Lesage

Meld je aan voor de nieuwsbrief