Ooit waren dit twaalf afzonderlijke ronde medaillons. Al vroeg is er één paneel van gemaakt, met ook nog eens een tekstje erbij. Niemand minder dan Pieter Bruegel beschilderde ze, elk apart. U ziet telkens één figuur in volle actie.

Foto: Ans Brys

 

Oneliners

De taferelen brengen spreekwoorden en oneliners in beeld, niet zonder humor. Enkele voorbeelden, omgezet in modern Nederlands: ‘Wie verloren werk wil doen, strooit rozen voor de varkens’, ‘Met een harnas aan word ik stoutmoedig: ik bind dan de kat de bel aan’, ‘Wat ik ook onderneem, het is vergeefs. Ik pis tegen de maan’, ‘Het succes van mijn naaste doet mij pijn. Ik wil niet dat de zon in het water schijnt’. Die laatste zegswijze betekent: ik gun een ander zijn geluk niet.

 

Goede raad

Bovenaan zegt de Latijnse tekst wat het doel is van deze taferelen uit het dagelijkse leven: ze geven al grappend goede raad en ze stellen het gedrag van mensen aan de kaak.

 

Figuurtjes

De figuurtjes lijken wat onhandig en ruw geschilderd. Maar dat kennen we van Bruegel. De grote Bruegelspecialist Manfred Sellink wees er onlangs op dat de figuurtjes op dit vroege werk van Bruegel goed vergeleken kunnen worden met wat er te zien is op… Dulle Griet. Die twee werken hangen in het museum naast elkaar!

 

Specificaties

  • Pieter I Bruegel (ca. 1525-1569)
  • Twaalf spreuken op borden, 1558
  • Olieverf op paneel

Meld je aan voor onze nieuwsbrief