Het genre viel duidelijk in de smaak bij Hollandse en ook Vlaamse burgers. Op den duur waren er allerlei soorten stillevens: sobere ontbijtstillevens, luxueuze pronkstillevens, bloemstillevens, fruitstukken, vanitas stillevens… Een vanitas stilleven herinnert de kijker eraan dat het menselijk bestaan vergankelijk is, en dat de tijd snel gaat.

 

Uitdaging

Ondanks de vele soorten is het idee achter een stilleven meestal hetzelfde. We zien een uitgekiende compositie van objecten. Hier is dat een uitbundig gedekte tafel met druiven en druivenbladeren, schalen en glazen, fruit, kaas, een mes dat net over de tafelrand ligt, een damasten kleed en dito wit tafellaken én een zilveren zoutvat.

Tussen de zuilen staat de godin Fortuna. De glazen en andere serviesstukken reflecteren het licht, als een soort spiegels. Hoe meer materialen en stoffen, hoe groter de uitdaging voor de schilder!

 

Twintig

Van de Haarlemse schilder Roelof Koets kennen we maar weinig (gesigneerde) werken. Dit is zijn vroegst bekende schilderij. De museumcollectie telt nog een twintigtal prachtige voorbeelden van stillevens. Daar zijn ook werken van Antwerpse meesters bij.

 

Specificaties

Roelof Koets, ca. 1592-1654
Stilleven met kaas en vruchten, 1625
Olieverf op paneel, 71 x 125 cm

Meld je aan voor onze nieuwsbrief