1510. De boekdrukkunst bestaat al een tijdje, maar de miniatuurkunst beleeft in de Vlaamse steden Brugge en Gent nog een laatste hoogtepunt. De internationale bestellingen stromen toe: dit Latijnse gebedenboek, een breviarium, is daar een voorbeeld van. Misschien is het wel gemaakt voor de Portugese koning Manuel I. Er staan namelijk gebruiksaanwijzingen in het Portugees in.

 

Kwaliteit

We hebben geluk: het Breviarium is nauwelijks ter hand genomen. Dit is opmerkelijk omdat  zulke gebedenboeken normaal gezien voor dagelijks gebruik waren. Doordat het zo weinig gebruikt werd, is het vandaag in een uitzonderlijk goede staat. In het gebedenboek zijn er 36 miniaturen die een volledige bladzijde vullen. Daarnaast zijn er zeer veel versierde randen, kleine taferelen en letters in miniatuurvorm. Enkele van de belangrijkste miniatuurschilders van het einde van de 15de en het begin van de 16de eeuw  hebben eraan meegewerkt. Dat is ook te zien aan de hoge de kwaliteit.

 

Haarscherp

In het Breviarium worden de twaalf maanden weergegeven in twaalf miniaturen. Deze tonen per maand de activiteiten op het land en de heiligenfeesten. Ze zijn haarscherp en realistisch. Ook de randversieringen, met de bonte bloemenpracht en de insecten, zijn virtuoos geschilderd. In de middeleeuwen hadden veel bloemen, planten en dieren een symbolische betekenis.

 

Specificaties

Maximiliaanmeester, Meester van Jacob IV van Schotland, Gerard Horenbaut en Gerard David
Breviarium Mayer van den Bergh, ca. 1510-1515
Perkament, 706 folio's, 224 x 160 mm

Meld je aan voor onze nieuwsbrief