Er lag in dit wiegje, onder het rijk geborduurde dekentje, wel degelijk een Jezuskind, maar dan van zilver. Dat is verdwenen. Rond kerst werd het wiegje extra versierd en stond het in het koor van een kloosterkapel (of soms in een kerk van een begijnhof). De zusters trokken dan om beurt aan een touwtje. Het wiegje ging daardoor schommelen en twee zilveren belletjes onderaan klingelden.

 

Schommelen

In de late middeleeuwen, de tijd waarin het wiegje is gemaakt, vond men het erg belangrijk dat je je kon inleven in religieuze gebeurtenissen. Bijvoorbeeld in de geboorte van Jezus. Door liederen te zingen en het wiegje te doen schommelen werd dat gebeuren bijna tastbaar. Alsof men een toneeltje speelde.

 

Zwanger

Er zijn maar weinig wiegjes als dit bewaard. Het vergulde exemplaar is ook een van de mooiste. De zijwanden zijn beschilderd met twee passende taferelen: de engel Gabriël meldt Maria de geboorte van Jezus (de Annunciatie), en de zwangere Maria bezoekt haar onverwacht zwangere oudere nicht Elisabeth (de Visitatie). De twee beeldjes bovenin zijn Maria en haar moeder, de heilige Anna.

 

Specificaties

Kerstwiegje, 2de helft 15de eeuw
Eik, verguld, hoogte: 39,7 cm, breedte: 31,6 cm en diepte: 19,7 cm

Meld je aan voor onze nieuwsbrief