Waarom Henriëtte een straatnaam verdient

Henriëtte Mayer van den Bergh is de moeder van de succesvolle kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901), de ontdekker van Pieter Bruegels' Dulle Griet. Wanneer Fritz op jonge leeftijd plots overlijdt, realiseert ze op drie jaar tijd de levensdroom van haar zoon: een eigen museum. Ze richt het pand aan de Lange Gasthuisstraat in Antwerpen in als een 16de-eeuws woonhuis met schilderijen, retabels, beeldhouwwerken, handschriften, wandtapijten en andere kunstschatten. Wie het museum vandaag bezoekt, voelt nog steeds de herinnering aan de geestdrift en het kennersoog van Fritz en de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar zoon. Zonder Henriëtte zou Museum Mayer van den Bergh niet bestaan en zouden bezoekers niet kunnen kijken naar de indrukwekkende collectie kunstschatten die haar zoon tijdens zijn korte leven verzamelde.

Stem voor Henriëtte

Ga naar deze link en beantwoord twee vragen. We geven hieronder de antwoorden zodat u ze kan kopiëren en plakken bij de vragen.

Stem hier op Henriëtte

Vul in

Vraag 1: wat is de naam van de vrouw die je wilt eren?

• Antwoord: Henriëtte Mayer van den Bergh

Vraag 2: vertel ons wat meer over deze straffe vrouw

• Antwoord: kopieer de tekst hieronder en/of vul gerust aan met eigen woorden.

Henriëtte Mayer van den Bergh is de moeder van de succesvolle kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901), de ontdekker van Pieter Bruegels' Dulle Griet. Wanneer Fritz op jonge leeftijd plots overlijdt, realiseert ze op drie jaar tijd de levensdroom van haar zoon: een eigen museum. Ze richt het pand aan de Lange Gasthuisstraat in Antwerpen in als een 16de-eeuws woonhuis met schilderijen, retabels, beeldhouwwerken, handschriften, wandtapijten en andere kunstschatten. Wie het museum vandaag bezoekt, voelt nog steeds de herinnering aan de geestdrift en het kennersoog van Fritz en de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar zoon. Zonder Henriëtte zou Museum Mayer van den Bergh niet bestaan en zouden bezoekers niet kunnen kijken naar de indrukwekkende collectie kunstschatten die haar zoon tijdens zijn korte leven verzamelde.

Henriëtte van den Bergh, fotograaf onbekend.