De jonggestorven Joris Vekemans (1590-1625) was een gefortuneerde Antwerpse zakenman. Op zes schilderijen liet hij zichzelf en zijn gezin portretteren. Vijf daarvan zijn in het museum te zien.

 

Wie is wie?

De portretten horen twee aan twee samen: Joris en zijn vrouw Maria vormen een paar. Maria overleefde haar man veertig jaar. Dan zijn er de kinderen: de vier of vijf jaar jonge Frans en zijn zus Elisabeth of Cornelia. Jan is de oudste zoon. Bij Jan hoorde het tweede meisje, maar dit werk bevindt zich niet in de collectie van het museum. Per paar nemen de geportretteerden dezelfde houding aan. De achtergrond stemt overeen en de schilder gebruikte een vergelijkbaar kleurenpalet.

 

Meisjesportret

Kijk even naar het portret van Elisabeth Vekemans of haar zus Cornelia. Zij kijkt ons aan, tegelijk trots en verlegen. Ze moet ongeveer acht jaar jong zijn. We zien haar ten voeten uit en levensgroot. Dat is uitzonderlijk voor een kinderportret. De achtergrond laat zien dat dit werk onvoltooid is. Ook de chique jurk is nog wat nonchalant geschilderd. Waarschijnlijk komt dat omdat vader Joris, de opdrachtgever, al in 1625 overleed, toen de schilder nog bezig was. Elisabeth zelf zal drie jaar later sterven. Zij is dan elf.

 

Cornelis de Vos

Cornelis de Vos was niet de eerste de beste schilder: zo werkte hij  onder meer samen met Rubens, maar was vooral een van Antwerpens meest befaamde (kinder)portretschilders. De Vos werd zelfs deken van de beroepsvereniging van kunstenaars, de Sint-Lucasgilde.

 

Specificaties

Cornelis de Vos (1584-1651)
Portretten van de familie Vekemans, ca. 1625
Olieverf op paneel, 123 x 86, 93 en 79 cm

Meld je aan voor onze nieuwsbrief