Restauratie in een atelier met wereldfaam

In januari 2017 start de restauratie van Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude en het Zelfportret van Peter Paul Rubens. De restauratie van de schilderijen duurt ongeveer één jaar en verloopt in fases. De restauratie wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel). Het atelier geniet – onder meer dankzij de restauratie van het Lam Gods – wereldfaam.

Technisch onderzoek

De restauratoren onderwerpen het schilderij eerst aan een technisch onderzoek – met onder meer dendrochronologie (de wetenschapsdiscipline die zich bezighoudt met het dateren van houten voorwerpen)  en een pigmentanalyse – en gaan daarna van start met de restauratie. Een eerste leidraad daarvoor zijn de beschikbare gegevens van experts.

Dulle Griet reeds eerder onderzocht

In 2012 bracht het onderzoek van het team van prof. dr. Martens van de Universiteit Gent door macrofotografie, infrarood- en röntgenopnames verbluffende resultaten over de Dulle Griet aan het licht. Zo bleek dat Pieter Bruegel het schilderij al Dulle Griet doopte, onder de verf werd het woord ‘dul’ geschreven met pen en inkt. Vermoedelijk vormde het werk een reeks met de Val der Engelen (Brussel, Koninklijke Musea der Schone Kunsten van België) en de Triomf van de Dood (Madrid, Museo Nacional del Prado), wat de schakelfunctie bevestigt.  Het onderzoek gaf ook een gedetailleerd beeld van de ondertekening van het schilderij. Zo is te zien dat Dulle Griet oorspronkelijk haar tong uitstak. Bruegel heeft nadien beslist om enkel strenge lipcontouren te schilderen. Ook de oorspronkelijke kleuren kwamen aan het licht.

 

Terug in 2019

De Dulle Griet zal weer schitteren in het museum in het voorjaar van 2019.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief