Een geschilderde horrorfilm
Op Pieter Bruegels wereldbefaamde schilderij Dulle Griet raak je nooit uitgekeken. Er is altijd wel iets nieuws te zien en te beleven.
Pieter Bruegel had iets met zegswijzen, spreuken. En met humor. Deze twaalf schilderijtjes, samen een van zijn zowat 45 werken, laten dat goed zien.
Jezus omhelst zijn favoriete apostel Johannes. Een aandoenlijk tafereel, een wereldbefaamd kunstwerk.
Een chique groepsportret van een burgemeestersgezin.
Familieportretten waren een statussymbool tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw. Dit is een strak geregisseerd voorbeeld daarvan.
Voor een prachtig geïllustreerd gebedenboek had Fritz Mayer van den Bergh in 1898 het hoogste bedrag over dat hij ooit betaalde: 35.500 frank, toen een fortuin. Hij wist wat hij deed: dit is een absoluut topstuk. Het wordt nu naar hem genoemd.
Prachtige en uitzonderlijke schilderkunst uit de tijd van voor Jan van Eyck.
De verrezen Christus die de wonden van zijn passie toont aan de gelovigen. Een populair thema in de schilder- en beeldhouwkunst van de late middeleeuwen.
In de kersttijd schommelden nonnen of rijke burgers dit wiegje. Alsof er een echt kindje in lag.
Beeldenpracht in een driedimensionaal kunstwerk.
Prachtig om naar te kijken: retabels met hun talrijke beeldjes. Grote exemplaren waren bestemd om op een altaar te plaatsen of aan de muur achter een altaar te bevestigen. Kleinere stukken zoals dit dienden voor privégebruik.
Een beschilderd en verguld ‘torentje’ in kwaliteitsvol eikenhout. Geschilderd door een inventieve, onbekend gebleven kunstenaar en gemaakt voor een belangrijke opdrachtgever.
Stillevens, ze lijken net echt. Dat was ook de bedoeling.
Stillevens: ze zijn om van te smullen. Bijzonder goed ge(s)maakt in de 17de eeuw in de Nederlanden.