Tip

Actrice Reinhilde Decleir neemt u in mee in de wereld van Henriëtte Mayer van den Bergh. Download de gratis Antwerp Museum App op uw smartphone en beluister de audiotour 'Ontmoet Henriëtte'.

Het levensverhaal van Henriëtte
Met gezonde appelwangetjes en in een feestelijke jurk met blauwe linten. Zo is Henriëtte als 18-jarige jonge vrouw vereeuwigd.
Op haar 19de trouwt Henriëtte met Emil Mayer. Het echtpaar krijgt twee zonen, Fritz en Oscar.
Henriëtte geeft haar passie voor kunst door aan haar oudste zoon Fritz, die zijn leven hieraan wijdt.
In 1901 slaat het noodlot toe. Fritz valt van zijn paard en sterft aan zijn verwondingen.
Wat Henriëtte na het plotse overlijden van Fritz doet, tart alle verbeelding. Op 3 jaar tijd realiseert ze zijn levensdroom: een eigen museum.
Na de opening van het museum kijkt Henriëtte vooruit. Dankzij een slim testament blijft de collectie onveranderd.
Henriëtte sticht ook enkele instellingen voor sociale voorzieningen, waaronder het Sint-Fredericusgesticht, de voorloper van het huidige Mayerhof in Mortsel.
Henriëtte blijft niet gespaard van verdriet. Ze overleeft haar hele gezin.
Ontmoet Henriëtte in het museum
Rendez-vous met een visionaire vrouw
Vanaf 9 maart 2021 maakt u via een auditief-visuele presentatie kennis met Henriëtte van den Bergh. Na de plotse dood van haar zoon Fritz realiseert Henriëtte zijn onvervulde wens: een museum om zijn adembenemende collectie tentoon te stellen. Na de opening van het museum wordt Henriëtte geprezen als een grande dame en een vrouwelijke mecenas. Haar ondernemende, doelgerichte en wilskrachtige persoonlijkheid maakt veel indruk. Actrice Reinhilde Decleir laat u kennismaken met deze visionaire vrouw.