Voor ieder wat wils

De schilderijen Dulle Griet en Twaalf Spreuken op borden van Pieter Bruegel de Oude zijn permanent te zien in Museum Mayer van den Bergh. Slechts vier keer zijn de prenten naar Bruegel, die Fritz Mayer van den Bergh aankocht, te zien in de leeszaal van Museum Plantin-Moretus tijdens exclusieve viewings. In de stad kunnen groepen een Bruegelwandeling volgen en kan u naar Bruegel, een theaterstuk van het Toneelhuis.

Foto: Ans Brys
Permanent aanbod
Dulle Griet is één van de meest mysterieuze werken van Pieter Bruegel de Oude. Het schilderij is al 125 jaar hét topstuk uit de collectie van zijn ontdekker Fritz Mayer van den Bergh.
Toonmoment
zaterdag 12 oktober 2019 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Vier kijkweekends waarop u de mooiste Bruegelprenten uit de Antwerpse collecties van heel dichtbij kan bekijken. Mis deze uitzonderlijke kans niet!
Theater
vrijdag 06 december 2019 - 20:00
Individuele bezoekers
Een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij leefde. Dulle Griet neemt u mee op een reis door de tijd.
Wandeling in de stad
Voor groepen, vanaf 5 oktober 2019
De Antwerpse Bruegelwandeling duikt terug in de 16de eeuw op zoek naar sporen van deze wereldkunstenaar.
Lezingen en onderzoek

Bruegelexperten kaderen het genie en de impact van Bruegel tijdens de Rubenianumlezingen en een internationale Summer Course.

Lezing
zondag 22 september 2019 van 11:00 tot 12:00
Individuele bezoekers
Bruegelspecialisten Manfred Sellink, Tine Meganck en Daan Van Heesch geven tekst en uitleg bij het werk en de impact van Bruegel.
Drie tentoonstellingen in het najaar

In Museum Mayer van den Bergh tonen de visionaire verzamelaars Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn een aantal geniale vondsten uit hun collectie waaronder Bruegels Dulle Griet. Speciaal voor deze tentoonstelling toont het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, dat gesloten is voor renovatie, voor het eerst in jaren opnieuw de mysterieuze Madonna van Fouquet in Antwerpen.

Het Snijders&Rockoxhuis pakt uit met een primeur. Een selectie van de beste tekeningen van Jan Brueghel – zoon van Pieter de Oude – wordt voor deze unieke gelegenheid samengebracht en laat het vakmanschap van de fluwelen Brueghel als tekenaar zien.

LLS Paleis, Ruimte voor Actuele kunst toont aan hoe actueel Bruegel is met enkele eigenzinnige interpretaties van Dulle Griet van een aantal hedendaagse internationale kunstenaars. 

Tentoonstelling
Verzamelaars in topstukken gevat
zaterdag 05 oktober 2019 tot donderdag 31 december 2020 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Treed binnen in de wereld van collectioneurs Fritz en Florent en ontdek hun niet aflatende speurzin naar schoonheid.
Tentoonstelling
zaterdag 05 oktober 2019 tot zondag 26 januari 2020 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Nog nooit werd een tentoonstelling uitsluitend gewijd aan de tekenkunst van Jan Brueghel I. Het Snijders&Rockoxhuis zet voor het eerst Pieters zoon Jan als tekenaar in de spotlights.
Tentoonstelling
zaterdag 05 oktober 2019 tot zondag 08 december 2019 van 14:00 tot 18:00
Individuele bezoekers
Dulle Griet roept vandaag nog veel vragen op. Kunstenaars Kasper De Vos, Kati Heck, Laure Prouvost, Tracey Rose, Pipilotti Rist, Anne-Mie van Kerckhoven en Erik Van Lieshout gaan aan de slag met het gruwelijke tafereel en de mysterieuze figuur.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief