zaterdag 24 april 2021 tot zondag 25 april 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van de nacht en van donkere periodes. De ergste nacht is ongetwijfeld de helse nacht die Bruegel op zijn Dulle Griet heeft afgebeeld. De presentatie ‘Ontmoet Henriëtte’ toont dat kracht tijdens moeilijke tijden tot een prachtig levenswerk kan leiden.

 

Ontmoet Henriëtte

Met donkere periodes is ook Henriëtte, de moeder van Fritz, geconfronteerd.  Na de plotse dood van haar zoon in 1901 blijft ze achter met zijn onvervulde wens: een museum om zijn adembenemende collectie tentoon te stellen. In 1904 realiseert Henriëtte die wens. Sindsdien is het Museum Mayer van den Bergh een intiem eerbetoon van een moeder voor haar overleden zoon.

‘Ontmoet Henriëtte’ speelt zich af in het salon en de studio van het museum. Niet toevallig de plek waar Henriëtte zelf haar gasten heeft ontvangen. In de beslotenheid van deze ruimte neemt u plaats voor een kennismaking in woord en beeld met Henriëtte en haar bewogen levensverhaal.

 

Dulle Griet

Een spookachtig tafereel; zo werd Dulle Griet op het einde van de 19de eeuw beschreven toen Fritz het schilderij herontdekte. Erger dan dit kan de nacht niet zijn.

Bruegelbiografe Leen Huet:

“Net als een regisseur van horrorfilms probeerde de schilder alle zintuigen aan te spreken om angst op te wekken en tegelijk genot te scheppen.”

Het schilderij toont een fantastische, helse toestand: bizarre ruïnes, hybride monstergedrochten, vechtpartijen, vreemde schepen, een dor gebied, de horizon in een verzengende gloed… In het midden van de chaos springt Dulle Griet in het oog. Dulle Griet is tot de tanden gewapend en ontvlucht met heel haar hebben en houden de brandende stad. Het tafereel krioelt van soldaten, Boschiaanse monsters en duivelse figuren. De hel is links in het midden voorgesteld door een hellemond. Het is een soort walvissmoel gevuld met vreemde wezens en dieren, waar Griet zich weinig van aan lijkt te trekken. Achter de hel logt voor de brandende stad een dor, maar uiterst fijn uitgewerkt landschap. Is er licht aan het einde van de duisternis?

 

Praktisch

Ontmoet Henriëtte

  • Gratis
  • Maximum twee bezoekers per uur. Alleen te bezoeken op vertoon van het ticket ‘Ontmoet Henriëtte’. Na uw bezoek aan de presentatie kan u de rest van het museum bezoeken.
  • ‘Ontmoet Henriëtte’ is een auditief-visuele presentatie waarbij het gebruik van de audioguide essentieel is. Breng uw eigen oortjes mee of download de gratis Antwerp Museum App vooraf op uw smartphone en ga op zoek naar de tour 'Ontmoet Henriëtte'.
  • Audiotours beschikbaar in Nederlands, Frans, Duits en Engels. Ingesproken door actrice Reinhilde Decleir.
  • Audioguides kunnen ontleend worden, indien u gebruik maakt van eigen Android-oortjes of een hoofdtelefoon met een mini-jack aansluiting. Draadloze oortjes of hoofdtelefoons kunnen niet gekoppeld worden. De audioguides worden na elk gebruik ontsmet.

Bestel hier uw ticket

Dulle Griet

  • Gratis
  • Te bezoeken op vertoon van het ticket ‘Museum Mayer van den Bergh’
  • Audiotours beschikbaar in Nederlands, Frans, Duits en Engels
  • Audioguides kunnen ontleend worden, indien u gebruik maakt van eigen Android-oortjes of een hoofdtelefoon met een mini-jack aansluiting. Draadloze oortjes of hoofdtelefoons kunnen niet gekoppeld worden. De audioguides worden na elk gebruik ontsmet. Of download de gratis Antwerp Museum App vooraf op uw smartphone en ga op zoek naar de tour 'Madonna ontmoet Dulle Griet'.

Bestel hier uw ticket

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief