Tijdelijk terug op zaal

Dit breviarium, een Latijns gebedenboek uit 1510, is in zeer goede staat. Het boek is vroeger nauwelijks gebruikt. Terwijl zo’n gebedenboek normaal een boek voor dagelijks gebruik was.

 

Lichtgevoelig

Handschriften zijn erg broos en extreem gevoelig voor licht. Vandaar dat het manuscript niet altijd te zien is in het museum. Vanaf april 2017 wordt het opnieuw tijdelijk getoond. De bladzijden worden vier keer omgedraaid, zodat u vier verschillende miniaturen kan ontdekken.

  • Vanaf 4 april: De verrijzenis
  • Vanaf 13 juni: Johannes de Doper
  • Vanaf 5 september: de kalender van september en oktober
  • Vanaf 7 november: de heilige Cecilia

 

Uitzonderlijke kwaliteit

1510. De miniatuurkunst beleeft in de Vlaamse steden Brugge en Gent een laatste hoogtepunt. De internationale bestellingen stromen toe: dit gebedenboek is daar een voorbeeld van. Enkele van de belangrijkste miniatuurschilders van hun tijd hebben eraan meegewerkt. Dat is ook te zien aan de hoge kwaliteit.

 

Een prachtige kalender

Twaalf miniaturen tonen de twaalf maanden, de activiteiten op het land en de heiligenfeesten in die maand. Ze zijn haarscherp en realistisch. Ook de randversieringen, met de bonte bloemenpracht en de insecten, zijn virtuoos geschilderd. Voor mensen hadden veel bloemen, planten en dieren toen een symbolische betekenis.

Het manuscript bestaat uit:

  • 706 folia (of pagina’s) van zeer fijn perkament (velijn)
  • meer dan 80 miniaturen
  • 149 randdecoraties

 

Een grote investering

Voor een prachtig geïllustreerd gebedenboek had Fritz Mayer van den Bergh in 1898 het hoogste bedrag over dat hij ooit betaalde: 35.500 frank, toen een fortuin. Hij wist wat hij deed: dit is een absoluut topstuk. Het wordt nu naar hem genoemd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief